ZNO blog

Orsolics Zénó fiatalon, egy hat éven át tartó, kis híján halállal végződő drogkarrier alatt szinte mindent elveszített. A bentlakásos terápia alatt úgy érezte, már túl hosszú a veszteséglista ahhoz, hogy szembenézzen azzal, mit tett. Ma már diplomás szakemberként, üzleti és magánéleti coachként segíti a mélyponton lévő fiatalokat és felnőtteket, és idén 20 éve józan.

Régóta foglalkoznak már szakemberek e kérdéssel és a minap az egyik ügyfelem is ezzel a problémával keresett meg engem. Nézzük meg most a legfontosabb teendőket, amelyek abban segítenek Neked, hogy elérd a megfelelő egyensúlyt a munkád és a magánéleted között.

Péntek vagy szombat este van és buli van? Vagy lehet, hogy éppen szerda van, de komoly tárgyalásra kell menned? Tele vagy szorongással és stresszel de ezt még magadnak sem mered bevallani?

Szabó Győző /színművész

A színész tíz éven keresztül drogfogyasztó volt és erről könyvet is írt, amiben leírja, hogy hogyan jutott el a fűtől a heroinig. Győző azt sem tagadta, hogy múltja felidézése a mai napig felkavarja, előfordult, hogy az emlékek felelevenítése közben rosszul lett.

A gyógyszerfüggőség a kémiai addikciók közé tartozik, hasonlóképpen mint bármely más kábítószer. Általában akkor tapasztaljuk, amikor valamilyen más szenvedélyszerről, például alkoholról való leszokás miatt valaki helyettesítő gyógyszert kap, vagy szorongásos panaszai miatt kezd szedni nyugtatókat. A gyógyszertől való függés mondhatni hétköznapi módon belekúszik az életünkbe. Általában a női táska szerves részét képezi és életünk alattomos részévé válik.

Csillogás és pénz? Ezek a sztárok úgy gondolták, hogy ezekkel az eszközökkel bármit megengedhetnek maguknak, még a nyilvános drogozástól sem riadtak vissza. Kokain, heroin, LSD, marihuána – nézzük, ki mivel "nyugtatta" magát.

Az énekesnő őszintén beszélt étkezési zavaráról. Hiába, a sztárok élete sem tökéletes.

A kiégés problémája nem új keletű dolog, hiszen a kifejezés már 1974-ben megjelent, először Freudenberger használta a kiégés szakkifejezését, ő akkor a pszichiátriai dolgozók körében megfigyelt érzelmi kimerüléssel kapcsolatban említette meg a kiégést.

A stressz, általában a környezetnek az ember idegrendszerére gyakorolt hatására keletkezik az életünkben. A stresszhelyzetre az emberek ideértve a férfiak és nők különbözőségét is, eltérően reagálnak, mert a stressz hatására bekövetkező szorongásra más és más eszköztárral válaszolunk. Ennek a reakciónak a módja befolyásolja, esetenként meghatározza egy cégen belül a vezető stílusát is. Egy vezető önértékelése, önbecsülése nagymértékben függhet a stresszel és az ezzel járó szorongással való megbirkózástól is. Amennyiben egy vezető kellő önbizalommal és önismerettel rendelkezik, képes kezelni szorongásait és ez által stabilitást, biztonságot képes nyújtani beosztottainak. Optimális esetben a jó vezető ismeri saját értékeit, ezért van önbizalma. Elfogadja a bírálatot, érzékeny mások gondolataira és érzéseire. Gyorsan észleli és válaszol a környezeti változásokra is. Környezete, munkatársai észlelik a vezetőjük mentális állapotát döntéseiből, reakciójából, tehát nem érdemes sokáig leplezni. Nagyobb erőt sugall szembenézni önmagával és a problémás helyzetekkel is. Ezt tudja nagymértékben segíteni a coach, aki kíséri és támogatja a vezetőt a vezetői szerepében, utat adva, hogy jó kérdésekkel megtalálja saját maga számára legoptimálisabb megoldásokat

 

Flash-Back
Visszatértem a függőségből

 

Kiadta: Harmat Kiadó 2018.
Szerkesztette: Szigeti László

Könyvbemutató: 2018. Június 4.-10. Ünnepi Könyvhét Bp. V. kerület Vörösmarty Tér

 

Beleolvasok